Zondag 13 oktober 2019

Tientallen Romeinse en Bataafse soldaten gaan de strijd aan op de plek waar 1950 jaar geleden de Bataafse Opstand plaatsvond.

Tijdens de Bataafse Opstand in 69 gingen vele Romeinse forten aan de noordgrens van het Romeinse rijk in vlammen op, zo ook het castellum van Meinerswijk. Tegen de achtergrond van de mythes en feiten rond de deze opstand wordt een unieke openluchttheatervoorstelling opgevoerd bij de Romeinse tuin in Meinerswijk, vlakbij het castellum en de limes.

 

Het verhaal

De voorstelling wordt gespeeld door Stichting Foeks - Spectaculair Historisch Verteltheater in samenwerking met zo’n 70 Romeinse en Bataafse re-enactors en figuranten. De voorstelling is gebaseerd op historische gebeurtenissen en archeologische vondsten en vertelt het verhaal van een moeder en haar twee zoons. Zoons die ieder hun eigen weg gaan. De één kiest voor de nieuwe Romeinse beschaving, de ander keert zich daar juist van af, hoe loopt dat af? En wat betekent dat voor het leven van de twee mannen? Wie van hen is uiteindelijk voorbestemd om de befaamde gladiator Vitalis te worden?

Ontmoet de Romeinen en Bataven

Naast de voorstelling kun je de hele middag (12.00-16.30 uur) een bezoek brengen aan het castellum en ontmoet je de Romeinen en Bataven nabij de Romeinse tuin. Ook zijn er allerlei Romeinse en archeologische activiteiten en is er een markt.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 13 oktober
  • Aanvang voorstelling: 12.30 & 15.00 uur
  • Locatie: Romeinse Tuin, Hannesstraatje 2a, Arnhem
  • Kosten: gratis, aanmelden via rozet.nl/bataafseopstand
  • Meer informatie: www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl

Samenwerking

Dit theaterspektakel is onderdeel van de Dag van de Arnhemse Geschiedenis, een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door: Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, Rozet, ‘t Gilde Stadswandelingen, AWN afdeling Zuid Veluwe en Oost Gelderland, Historische Kring Elden, Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en DrieGasthuizenGroep.
De theatervoorstelling wordt verzorgd door Romeinen Nu en Springlevend Verleden.

Het evenement is mogelijk gemaakt door Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Ieders Museum, Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds, Vrienden van Meinerswijk en Boomgaard De Steenen Camer.